Terug naar de speciale effecten

Common Gateway Interface

Op deze pagina van De Webmees vind je links voor het gebruik van CGI-scripts. Dankzij dit soort scripts kan bijvoorbeeld de respons op webpagina's geautomatiseerd worden. Ze worden ook gebruikt om snel gegevens op te halen uit grote databases. Vandaar dat de toepassing ervan bij zoekmachines. CGI-scripts worden vooral geschreven in PERL en C++.

CGI scripts draaien op de server van een internet provider. Het resultaat wordt meestal weergeven als een HTML-pagina. Dat heeft een groot voordeel, want de bezoeker hoeft geen nagelnieuwe loerder en/of plug-ins op zijn eigen computer te hebben. Het werk wordt aan de andere kant gedaan.

Om een CGI script lokaal, dat wil zeggen offline te testen, zul je een webserver op je testcomputer moeten hebben. Het script moet immers door de server worden geïnterpreteerd en naar de loerder als HTML worden doorgestuurd. Apache is een erg goed programma - en bovendien gratis.

Voordat je er enthousiast mee aan de gang gaat is het nuttig om eerst uit te zoeken of je van provider of systeembeheerder überhaupt scripts mag draaien op hun server. Omwille van de veiligheid en de belasting van hun server mag dat meestal niet of aleen tegen extra betaling. Bij de meeste providers heb je de beschikking over een script voor het bijhouden van een gastenboek en het versturen en verwerken van formulieren.

Linken naar een andere computer waar zo'n script op staat is natuurlijk altijd mogelijk. Er zijn verschillende sites met eenvoudige scripts die je op die manier gratis kunt gebruiken. Kijk maar eens bij CGI For Me en Matt's Script Archive.

Er staat dan cgi-bin in de link naar het script. Dat is de vaste naam van de directory waar dit soort scripts staan.

<FORM METHOD="POST"
 ACTION="http://www.xs4all.nl/cgi-bin/mail-a-form">
 Hier komen de verschillende opties van je formulier
</FORM>
*Formulieren per provider

De diverse aanbieders van tellertjes voor het aantal bezoekers van je pagina maken gebruik van CGI. Zodra het plaatje wordt opgevraagd, wordt het script geactiveerd dat de bezoekers telt. Zo ziet het er uit bij de bekende teller van NedStat:

<A HREF="http://www.nedstat.nl/
 cgi-bin/viewstat?name=jouwteller">
<IMG SRC="http://www.nedstat.nl/
 cgi-bin/nedstat.gif?name=jouwteller"
 BORDER=0 ALT="nedstat" WIDTH=20 HEIGHT=20>
</A>
Een CGI-script maakt vaak een vertaalslag om de uitkomst in HTML naar het scherm te sturen. Dat is een koud kunstje met het gratis programma Html2Printf van Martin Haring. Daarmee converteer je in één keer een HTML-bestand naar het een formaat waarmee een CGI-script uit de voeten kan.

Hulp

Ask John
CGI for the total non-programmer
CGI Made Really Easy
The Common Gateway Interface

Scripts

BigNoseBird.com Basic CGI
CGI City
CGI For Me
The CGI Collection
The CGI Resource Index
Cliff's Perl Script Collection
Dream Catchers CGI Scripts
The cgi-lib.pl Home Page
Fluid Dynamics
Matt's Script Archive
ScriptSearch
Welcome to CGI Free

Programma's

CGI*StarPro
Delphi CGI Expert Homepage
Html2Printf (freeware)
Perl for Windows

mees

Voor suggesties en aanvullingen:

Ha Post!

top*De Webmees*Terug naar de voorpagina

Valid HTML 4.0!

Copyright © 1998-1999 Hans Werksman - Lees de disclaimer

DE WEBMEES VAN HANS WERKSMAN http://www.xs4all.nl/~werksman/webmees/index.html 

Start: 4 februari 1998