Voorbeelden van JavaScript

Java & JavaScript

Naar uitleg van het opnemen van een applet


De namen lijken op elkaar, maar de verschillen zijn groot: Java en JavaScript. In dit onderdeel van De Webmees de nodige tips en trucs voor deze twee fenomenen die nogal eens met elkaar verward worden. En natuurlijk zijn er de nodige voorbeelden.

Java is erg mooi, omdat het in principe op elk platform draait, maar het heeft ook nadelen: het is een niet al te eenvoudige programmeertaal. Je moet de broncode schrijven en vervolgens compileren. Het resultaat is bijvoorbeeld een klein programma'tje - een applet - dat in de pagina wordt opgenomen. Een applet is standaard altijd grijs. De gebruikelijke HTML-codes voor kleur werken niet.

JavaScript is een stuk eenvoudiger dan Java. Het is bedacht door Netscape. Gewoon een kwestie van de codes intikken, waarna je loerder de codes interpreteert:

document.write("Zet deze tekst op het scherm");

Een paar eenvoudige scriptjes zijn voldoende om je pagina er spannender uit te laten zien. Bovendien kun je met een JavaScript het onderhoud van je webpagina's automatiseren. En daar is de computer toch ooit voor uitgevonden.

Microsoft is druk bezig om ActiveX te pluggen, een eigen script taal die redelijk overweg kan met Java. Versie 4.0 van de MSIE is niet echt compatibel meer met de standaarden van Java. Sun, de maker van Java, heeft Microsoft inmiddels voor de rechter gesleept... Als alternatief voor JavaScript heeft Microsoft VB Script ontwikkeld, dat alleen werkt met de eigen Internet Explorer ...

Sun heeft tegenmaatregelen genomen om het geknoei door Microsoft te verhelpen. Fouten in de Java code worden door het programma Activator opgespoord en verholpen. Dat laatste gebeurt door de juiste code van de webpagina's van Sun op te halen.

Algemeen
Bladen
Compatibiliteit
Gebruikersgroepen
Hulp
Nieuwsgroepen
Programma's
Voorbeelden

Java Applets
JavaScripts

Snapt jouw loerder
de nieuwste versie van JavaScript?
  

topOpname van een JavaScript

JavaScripts kunnnen worden opgenomen in de <HEAD> van een HTML-bestand of ergens in de <BODY>. Je kunt ook linken met een extern JavaScript.

Een heleboel loerders kunnen trouwens helemaal niks met JavaScript. Wen je daarom aan om je scripts altijd te verbergen voor loerders die zich anders zouden verslikken. Dat doe je door alles tussen de code voor commentaar te zetten: <!-- -->. Let op! Sluit het commentaar af met //-->.

<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
<!-- //verberg script
 hier komt het eigenlijke script
//stop met verbergen -->
</SCRIPT>
pas op Met de invoering van HTML 4.0 is het attribuut LANGUAGE vervallen en vervangen door TYPE: een aanduiding van het MIME-type. Dat snappen de meeste loerders nog niet. Vandaar dat je in de praktijk het volgende tegenkomt:
<SCRIPT TYPE="text/javascript" LANGUAGE="JavaScript">
<!-- //verberg script
 hier komt het eigenlijke script
//stop met verbergen -->
</SCRIPT>
In JavaScript wordt veel gebruikgemaakt van functions. In zo'n function wordt een event vastgelegd, die elders kan worden aangeroepen. De event staat tussen { }:
<SCRIPT TYPE="text/javascript" LANGUAGE="JavaScript">
<!-- //verberg script
  function scriptAan()
  {
  alert('Mooi. Je loerder kan overweg met JavaScript.\n'
  + '\n'
  + 'Je weet alleen nog niet met welke versie ...\n'
  + '\n'
  + 'Daar is een aparte test voor.'
  + '\n');
  }
//stop met verbergen -->
</SCRIPT>
Je kan de function met een link aanroepen:
<A HREF="javascript:scriptAan();">Probeer het eens</A>

*Probeer het eens

 

topCompatibiliteit en JavaScript

Helaas snappen alleen recente versies van loerders alle mogelijkheden van JavaScript, waar natuurlijk ook weer verschillende versies van bestaan.

Geen paniek, hier komt het overzicht van de compatibiliteit met de diverse loerders. Onderstaande tabel geeft de ondersteuning in grote lijnen aan.

Of controleer eerst welke versies van JavaScript door jouw loerder worden ondersteund (deze controle is helaas alleen geschikt voor Netscape en MSIE).

Op de hoogte blijven?
Vul hier je email adres in:

 
COMPATIBILITEIT
 JavaScript MSIE Netscape Opera javascript
Kleine moeite,
groot plezier
 Versie 1.0 3.x 2.x 2.x
 Versie 1.1 4.x 3.x 3.x
 Versie 1.2 4.x (±) 4.x niet
 Versie 1.3 niet 4.5 niet *
 
Ook in Netscape 4.07 is van versie 1.3 van JavaScript te gebruiken.

Weet je niet zeker of je loerder overweg kan met JavaScript? Probeer dan de test. Als er niks gebeurt heb je geen JavaScript of je hebt het uitgezet in de opties van je loerder.

Werkt het wel, dan kun je nog even controleren welke versies van JavaScript door jouw loerder worden ondersteund.

 
tipBij Netscape kun je terecht bij de The Ultimate JavaScript Client Sniffer. Deze kijkt naar de versie, waarbij ook onderscheid wordt gemaakt tussen bijvoorbeeld Netscape 3.01 en 3.02. Ook het besturingssysteem wordt herkend (Windows 3.11, 95 en 98, Windows NT, Macintosh en SunOS5).
tipDe JavaScript Debugger van Netscape is een Java applet met een paar mogelijkheden voor controle. Werkt met versie 4.02 en hoger van deze loerder.
tipHarry Tennant heeft een uitvoerige lijst op het net gezet: JavaScript (In)Compability. Hier kun je vinden welke loerder welke JavaScript routine snapt.
 

topLinken van een extern JavaScript

Naast het opnemen van het script in het HTML-bestand kun een extern JavaScript-bestand ook linken. Dit is erg handig als je een script gebruikt dat regelmatig wordt gewijzigd. Anders zou je alle pagina's waarop het script voorkomt moeten aanpassen als het script wijzigt. Zo werkt het:
<SCRIPT LANGUAGE="javascript" SRC="script.js">
</SCRIPT>
Zoals je ziet, wordt er verwezen naar een bestand met de extensie *.js. Daarin staat het eigenlijke script, zonder de begin- en eindcode voor een script:
<!-- //verberg script
 Hier komt het eigenlijke script
//stop met verbergen -->
Het voordeel van een gelinkt script is dat eigenlijke HTML-bestand kleiner wordt. Daar staat tegenover dat er wel een keer extra contact moeten worden gezocht met de server bij het ophalen van de pagina. Dat bezwaar wordt ondervangen doordat het in de cache belandt. Het werkt met Netscape 3.x en hoger, Opera 3.x en MSIE 4.x en hoger.
De Webmees in vogelvlucht
 

topHet gebruik van <NOSCRIPT>

Om bezoekers die geen loerder hebben die met JavaScript (of het hebben uitgezet) niet in de kou te laten staan is de <NOSCRIPT> code in het leven geroepen. Je neemt deze op als alternatief:
<NOSCRIPT>
 Hier komt de alternatieve tekst
</NOSCRIPT>
Dit werkt goed met Netscape 3.x en hoger, MSIE 3.x en hoger, en Opera 3.x en hoger.
 
Pas opNetscape 2.x ondersteunt wel JavaScript, maar <NOSCRIPT> niet. Gebruikers van die loerder krijgen de inhoud van <NOSCRIPT> op hun scherm te zien, zelfs als JavaScript aan staat.
Bug!Van zowel MSIE 3 als 4 bestaan versies die de inhoud van <NOSCRIPT> niet laten zien als Active Scripting is uitgezet. Zie het artikel van Jan Erhardt en Martin Webb voor een voorbeeld van deze ellende.
 

Voor suggesties en aanvullingen:

post

top *De Webmees*Terug naar de voorpagina

Valid HTML 4.0!

Copyright © 1997-1999 Hans Werksman - Lees de disclaimer

DE WEBMEES VAN HANS WERKSMAN http://www.xs4all.nl/~werksman/webmees/index.html 

Start: 18 juni 1997